Okaliptus Yaprağı Ne İşe Yarar


Okaliptus Yaprağı Ne İşe Yarar

Okaliptus;Avusturalya'ya özgü bir ağaç türü olan okaliptus, uzun gövdeli(100 m) olabilen. Gövdesinde 200-800 kg arasında su tutabilen uzun,büyük yapraklı ve yuvarlak ortası düğme şeklinde beyaz meyvesi olan bir ağaç türüdür. 700 okaliptus türü vardır ve meyvesindeki tohumlar ile çoğalırlar.

Türkiye'de  Tarsus, Mersin, Adana, Antalya’da yaygın olarak yetiştirilir. Güneşli,sulu bölgelerde yetişir ve gödevsindeki ahşaptan yararlanılır.  Osmanlı devleti idaresinde bulunan Suriye’de çok sayıda okaliptüs ağacı yetiştirilmiştir. Zamanla Avustralya’dan dünyanın birçok bölgesine yayılmıştır. Çok su tüketen bir ağaç olduğundan bataklıkları kurutmak için kullanılmıştır.
Okaliptus bitkisi; ilk olarak 1852 yılında, Eczacı J. Bosisto Avustralya’da ticari okaliptus yağı olarak kullandı.
Yaprak dökmeyen ve yaz kış yeşil olan bu ağacın yapraklarında (Folia eucalypti), uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı (Oleum eucalypti, okaiiptol) çok miktarda “Sineol” taşır.

Okaliptus Yağı'nın Faydaları
Okaliptus yağı; Sağlık ve kozmetik alanında kullanılan yağ hakkında bir kaç konudan bahsedeğiz.
Burun tıkanıklarında, cilt bakımında,Solunum yolları sıkıntısında,Romatizma ve diz ağrılarında,ağız kokularında kullanılır. Burada bunları nasıl kullanacağınız yada nasıl yapacağınız hakkında bilgi veremiyoruz. Çünkü bu konuda yeterli eğitim ve bilgiye sahip değiliz.


Okaliptus Yaprağı
Okaliptus Yaprağı;Taze yaprakları gövdeye yapışık, mavimsi yeşil renkte geniş mızrak şeklindedir. Çiçeklerin kupa ve taç yaprakları olmayıp oldukça çok sık tüylüdür. Dört mevsim yaprakları yeşildir. Fakat en yağlı ve verimli olduğu dönem mayıs-eylül aylarıdır. Yapraklar üzerinde beyaz toz şeklinde bir katman vardır. Yaprakları uzun mızrak şeklinde 30 cm uzunluğa sahip olabilir. Aroması çok yoğundur böcek savar bir yapraktır.
Okaliptus yapraklarının yoğun kokusu solunum yolları hastalıklarında rahatlatıcı etkisi vardır. Cilt hastalıklarına kullanılır. Okaliptus yaprağının çeşitli kullanma yolları var. Çay olarak,karışım olarak,krem olarak ve bir çok yöntemle kullanılıyor. Bu bilgiyi doğru kişilerden bulmanız gerekiyor.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz En İyi Uygulamalar

Ülkeler ve Para Birimleri

Türkiye'nin En Sakin Tatil Bölgeleri