KORONA VİRÜS'ÜN KAZANAN VE KAYBEDENLERİ


Koronavirüs'ün kazananlarını ve kaybedenlerini yazmak istiyorum.
Öncelikle yazımız yeni bilgiler ile sürekli güncellenecektir.
Koronavirüs hakkında size bilgilendirici bir yazı olmayacak. Çünkü televizyon kanalları çok fazla bununla ilgili programlar yapıyor. Ben biraz daha farklı boyutuyla ele almak istiyorum.

Koronavirüs'ün Kaybeden Ülkesi

Virüs Çin'de çıkmış olsada ülkelerin çoğunda görüldü. Bu durum başta sadece çin'i ilgilendirmiş gibi duruyordu. Rakamlara bakıldığında ABD başta olmak üzere Avrupa ülkeleri Çin devletini geçmişti.Fakat rakamlara bakarak en çok insan kaybı olan ülke kaybetmiştir diyemeyiz. Burada virüs'ün kaynağına bakmamız lazım. Çin artık sadece ülkeler olarak değil dünya insanlarının da olumsuz tavır takındığı bir ülke haline geldi. Bu nedenle beyinlerde ve bedenlerde Çin kaybetmiştir.



Kaybeden ülkeler arasında neden Amerika?

Virüs'e karşı önlem almasalar da artan rakamlar karşısında başta New york olmak üzere 52 eyaleti etkiledi. Sayılar beklenmedik şekilde arttı. Ekonomik olarak zor durumda kaldılar. Sağlık sistemleri çöktü hastanelerin doluluk oranı maksimum seviyede. Koruyucu ekipman yetersizliği siyasetçilerini zorda bıraktı. Hatta dünya genelinde maske ve koruyucu ekipman arayışına girdiler. Sağlık personeli eksikliği karşısında, Dünya'dan bütün sağlıkçıları ülkelerine çağırdılar karşılığında çalışma vizesi vereceklerini söylediler. Sağlık sisteminin paralı olması halkı zor durumda bıraktığını söyleyebiliriz. ABD bu durumu aşmak için 2 trilyon dolar parayı piyasaya sürdü.
Avrupa ülkeleride  koranavirüsten ağır darbe aldı. Çin ile kapılarını geç kapatması ve karantina uygulamalarını geç almasıyla, yaşlı nüfusunu hızlı bir şekilde kaybettiler. En son önlem alan ülke isveçtir.
İtalya öyleki kapılarını 2020 yılında yabancı turiste kapattı ve ekonomik olarak ağır yaralar alacaktı. Avrupa'nın sağlık sistemini gözden geçirmesi gerekiyordu. Özellikle huzur evlerinde çok fazla ölüm gerçekleşti. Bu da yaşlı bakım hizmeti iyi olarak bilinen Avrupa da sorun haline geldi.
 

Koranavirüs'ün Kazanan Ülkesi

Türkiye gerek virüse geç yakalanması gerek önlemleri erken almasıyla virüsün etkisini azalttı. Burada şuna da dikkat etmek gerekir genç nüfus yapısı hastalığın ölüm oranının düşük olmasına sebebiyet vermektedir. Türkiye'nin yaş ortalaması 31,5'dur.
Sadece virüs açışından değil. 84 ülke Türkiye'den koruyucu ekipman istedi. Türkiye başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkeye yardım ederek  Dünya'nın takdirini kazandı. Özellikle Amerika'ya gönderilen yardımlar sonrası Türk halkının kendi ülkesine güveni arttı. Dünya'nın bir çok ülkesine uçak göndererek vatandaşlarını Türkiye'ye getirdi. Özellikle isveç'ten getirilen Türk vatandaşı İsveç hükümetini zor durumda bıraktı. Fransa hükümet karşıtları ise Türkiye'den yardım alan Macron'a ağır eleştiride bulundular. Almanya Avrupa da her konuda olduğu gibi sağlık sisteminde de ipi göğüsleyen ülke oldu.
Çin'den biraz bahsedelim wuhan şehrinde çok sıkı önlem alınması ve 10 günde 1000 yataklı hastane kurması yoğun karantina yöntemiyle başarılı olduğu görülüyor. Şöyle ki vaka ve ölüm oranında 1. sırada başladıysada şuan ilk 10 da bulunmuyor.
Güney Kore; Düşük ölüm oranı ve karantina uygulamalarını çok sıkı uygulaması güney  
kore'yi başarılı kılmaktadır.



Koranavirüs'ün Kazanan Siyasetçileri

Bir virüs'ün kazananı olur mu? Evet olur. Bu isim Fahrettin KOCA,aldığı önlemler ve bilim kurulunu etkili kullanması virüs'ün üzerinde olumlu etkisi olmuştur. Aynı zamanda halkı ayrıntılı bilgilendirmesi ekran karşısında samimi duruşu halkın gözünde takdir toplamıştır. Belki de bakan olduğunda herkes soğuk dursada pandemi döneminde çalışmaları Fahrettin bey'i parlatmıştır.
Süleyman SOYLU'da kazanan siyasetçilerinden olmuştur. Sokağa çıkma yasağını son 2 saat kala açıklamasıyla halk sokağa dökülmüş ve stratejik bir hata yapılmıştı. Bu hatayı SOYLU üzerine alarak görevinden istifa etmiştir. Bu davranış onurlu bir davranış olsada Cumhurbaşkanı istifasını kabul etmemiştir. Sosyal medyada 2 saat içerisinde SOYLU için 2 milyon etkileşim olmuştur. Halk SOYLU'nun istifasını kabul etmemişti. Burada halkın ve Cumhurbaşkanı'nın desteğini alan soylu güç kazanmış ve görevine geri dönmüştü.


Korana Virüs'ün Kaybeden Valisi

Zonguldak valisi Erdoğan BEKTAŞ'ın sağlık personelleri için kullandığı kelimeler herkesi şaşırtmıştı. Sağlık personeli misafirhane de ağırladıklarını yedirip içirdiklerini ve para almadıklarını söyledikten sonra sağlık personellerindende hastalığa yakalananlar olduğunu,sağlık personellerinin kendilerine yük olduğunu belirtmişti. Bunun üzerinde sağlık personelleri Erdoğan BEKTAŞ'ın istifasını istemişti. BEKTAŞ kısa bir süre sonra sağlık personellerine öyle demek istemediğini belirtmiş ve özür dilemiştir. Bu durum da zonguldak valisi açıklamalarıyla negatif bir tablo çizmişti.

Koranavirüs'ün Kazanan Bilim İnsanı

Prof.Dr. Ercüment OVALI
Öğretim üyeliği hayatına 1992 KTÜ iç hastalıklarında başlayan Ovalı, 1994'de Doçent 1999 da Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yaparken 1 Aralık 2010'dan sonra özel bir sağlık kuruluşunda Labcell hücre laboratuvarı ve Kordon kanı bankası Mesul Müdürü oldu. 59'u yurt dışı makale olmak üzere 370 den fazla yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5 dir.
Koronavirüs'e karşı kendi oluşturduğu ekip ile bir çalışma başlatan ovalı kısa bir süre önce twitter'dan duyurduğu ilaç bulduğu ile ilgili bir paylaşım yaptı. Büyük bir kitlenin etkileşimi sonrasında tepkilerde doğmuştu. Ertesi gün sağlık bakanı ilacın bulunmadığını ve bu tavrın doğru olmadığını açıklaması üzerine herkesin üzerinde bir hayal kırıklığı oluşmuştu. Ercüment OVALI sözlerinin yanlış anlaşıldığını açıklasa da toparlayamadı. Sonuç olarak Türkiye onun adını duymuştu ve ondan ümitliydi. 


Koronavirüs'ün Ekonomik Boyutu

2.Dünya savaşından sonra Dünya en büyük buhranını yaşadı. Sanayi yavaşlamış üretim durma noktasına gelmişti. Stoklar hızla tükenmiş ürün fiyatları artmıştı. İşsizlik bütün ülkeler için büyük risk oluşturmaktaydı. Sadece Amerika'da 26 milyon işsiz oluşmuştu. Ülkeler bir bir paket açıklarken yardımlar ve para vereceklerini açıklıyorlardı. Tedarik bozuldu ve ülkelerin birbiriyle ürün alışverişi durma noktasına geldi.Dünya da altın fiyatları artarken dolara olan talep doğrultusunda ülke para birimleri değer kaybetmeye başladı. Ülkeler bu yıl ki büyüme rakamlarını eksi olarak revize ettiler. Bazı finans uzmanları 2020 yılının böyle devam etmesi halinde ülkelerin 10 yılda toparlanamayacağını yazdı.Petrol fiyatları sıfırlandı. Talep olmayınca petrol fiyatları sudan ucuz olmuştu.
Türkiye sokağa çıkma yasağının hafta sonları ile kısıtlı kalması üretime birazda olsa devam kılmıştı.Fakat artan dolar karşısında ürün fiyatları yükseliyor. İssizlik rakamları artıyordu.

Koranavirüs'ün Kazanan Uygulaması ZOOM

Koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitime geçildiği şu dönemde zoom programı oldukça popüler. Fakat bir anda yükselişe geçen zoom, aynı hızda çakılıyor gibi gözüküyor. Zoom programı ile ilgili ortaya çıkan güvenlik problemleri kullanıcıları uzaklaştırmaya başladı. Son güncelleme ile güvenlik önlemlerini arttırdılar. Messenger kaybettiği konumu nedeniyle çalışmalarına hız verdi ve katılımcı sayısını arttırdı. Dünya birşeyin farkında varıyor evden çalışma modeline hızla ayak uyduruyordu. Bir çok firma bazı çalışanlarına evden çalışma modelini getirecektir.



Etkisiz Eleman Dünya Sağlık Örgütü

Açıklamaları ülkelerin basınlarında yer bulsada, yeterli veriyi oluşturamaması  iran,rusya,suriye gibi ülkelerde dünya sağlık örgütünün etkisinin olmaması olumsuz olarak karşılanmıştır. Başta Avrupa ülkeleri zor durumda kalmadan önce dünya sağlık örgütünü dinlememiştir. DSÖ uygulama ve tavsiyelerde geç kalması ülkeleri virüsle baş başa bırakmıştır. Son olarak ABD başkanı Trump DSÖ'ne yıllık verilen 500 milyon dolarlık fonu durdurdu. Hatta DSÖ'nü Çin ile iş birliği yapmakla suçladı.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz En İyi Uygulamalar

Ülkeler ve Para Birimleri

Türkiye'nin En Sakin Tatil Bölgeleri